четвъртък, 30 януари 2014 г.


                                                                                            

                                                                                              До
Председателя на Народното събрание на Република България
Президента на Република България
Министър-председателя на Република България
Народните представители
от всички  български  партии
Председателя на БАН
Министерство на науката и образованието
Всички медии
Всички българи
 
      О Б Р Ъ Щ Е Н И Е
от членовете на секцията на Българската академия на науките и изкуствата
 /БАНИ/-г. Габрово
 
            УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
Очевидно за всички е, че през последните години българският народ се топи като сняг и ако тази тенденция продължава за нас българите след 50-100 години ще се говори в минало време, като за  един стар, но вече изчезнал народ. Вековната българска земя ще се насели от чужди на нас хора, които може би ще се наричат българи, но няма да имат нищо общо с нас. За да не се случи всичко това и за да остане българската земя наистина българска е необходимо, без нито час губене, да се вземат спешни мерки това да не се допусне! Духът на нашите деди и прадеди ни зове да не предаваме това, което те са пазили векове, с цената на хиляди човешки животи и безброй страдания! Всяко българско правителство, независимо от цвят и политически пристрастия, трябва да работи за  запазване и развитие на българската нация, а не за нейното унищожение, както беше до сега! Все още не е късно, но това е последния ни щанс да оцелеем в тези трудни времена!
По наше мнение за да се излезе от демографската и морална криза на нашето общество е необходимо да се направи следното:
            1. Да се използва неизползвания до сега потенциал на стотиците хиляди българи от българската диаспора в Украйна, Молдова, Русия, Румъния, Казахстан и в други близки и далечни държави.  Да се привлекат, да им се даде българско гражданство и да се заселят няколко стотин хиляди от тях в обезлюдените селски райони, като се оземлят със земи  от държавните фондове и от такива на частни лица. Да им се отпуснат безлихвени или нисколихвени кредити за подобряване на сградния фонд и инфраструктурата и за развитие на селскостопански дейности. Тези хора са работливи и имат нужните знания и опит в селското стопанство, а и повечето от тях имат многодетни семейства. Това ще позволи едно сравнително бързо възстановяване на нашите села и селско стопанство и ще подобри естествения прираст на българите, за сметка на паразитните и неефективни малцинства. Има хиляди все още здрави, но неизползвани жилищни и селскостопански сгради, които без много усилия и средства могат да бъдат възстановени и направени удобни за живот на хора и домашни животни. Сигурни сме, че много от българите в България, които притежават изоставени имоти и къщи на село, с удоволствие ще ги предоставят на братята си – заселници, безвъзмездно или за малък наем. Освен това преселването на външни българи в България ще ги спаси от неизбежно асимилиране, защото в съвременните условия процесите на асимилиране са много по-бързи и безвъзвратни.
            2. Да се направи радикална промяна в начина на стимулиране на раждаемостта. Вместо досега практикуваното стимулиране, чрез помощи за всяко живо дете, да се премине към следното: Да се стимулират да раждат повече деца хората с висок образователен ценз. Колкото по-образовани са родителите, толкова повече средства да получават те за всяко следващо дете и обратно! Колкото по-необразовани са родителите, да се стимулират тези, които имат само по едно дете. Такъв подход изключва всякаква дискриминация, в зависимост от етнически произход и стмулира създаването и поддържането на един все по-увеличаващ се слой от културни и интелигентни хора, което ще гарантира успешното икономическо и интелектуално развитие на държавата. Подобен модел успешно се прилага в Сингапур.
            3. Да се увеличат усилията за подобряване образованието и квалификацията на подрастващите, особено на тези от малцинствените групи.
            4. Да се възпитават учениците в любов към Родината. За целта тези от 1-ви до 7-ми клас да имат в учебните си планове часове по родолюбие. Възмутително е презрението на някои учители към българската литература. Патриотичната тема  в нея е въпрос на национално съзнание и самоуважение, а отстраняването и по каквито и да са съображения е престъпление спрямо националната самоличност. Децата да изучават истинската, неманипулирана българска история, както и българските песни и танци. Човек, който обича Родината си трудно ще я напусне, даже тогава, когато условията за живот в нея не са от най-добрите.
            5. Да се финансира образованието не на калпак - за всеки отделен ученик, съответната сума, а според резултатите постигнати от тях и обучаващите ги. Оценката да се извършва от  независими експертни комисии в края на учебната година или срок, както е било още по времето на турското робство.
            6. Да се свърже пряко обучението с промишлеността и практиката. Специалностите във висшите  училища да се определят от конкретните нужди на промишлеността и периодически да се актуализират. Индустриалците да стимулират процеса на обучение, като дават стипендии на най-добрите студенти и провеждат необходимите учебни и производствени практики в собствените си предприятия и цехове.
            7. Да се подобри дисциплината на учениците и студентите, като се въведе оценка за поведение и се възпитават в отговорна гражданска позиция.Да се намали зависимостта им от употребата на алкохол, тютюн и наркотици. Да се ограничат правата на учащите се, а увеличат тези на преподавателите им. Да се въведат задължителни униформи, специфични и добре разпознаваеми за всяко учебно заведение. Сегашната разпуснатост стимулира само нахалството, безотговорността и мързела на обучаемите, а с такива хора бъдещето на държавата е обречено.
            8. Многобройната българска полиция да се използва не само за потушаване на гражданските протести, които са нещо естествено в една демократична държава, а да бъде изпратена във вътрешността на страната, за да охранява мирния труд на хората в малките градове и села от набезите на мургавите ни сънародници и други бандити. Една от причините за пустеещите земи и селски домове са безнаказаните погроми, извършени от хора, които са във война с обществото и цивилизацията, грабители, които като че ли са излезли от каменната ера. Бедността  и неграмотността им не е извинение за техните  деяния, нито за летаргията на властта.
            9. Да се стимулира завръщането и оставането в страната на висококвалифицирани българи, като им се създават добри материални и социални условия за работа и живот. Получилите квалификация с държавна издръжка висшисти да се задължават да работят в България минимум толкова години, за колкото години са били обучавани. Ако това не се направи в близко бъдеще, недостигът на кадърни лекари, инженери, икономисти, учители и преподаватели във ВУЗ ще доведе до колапс във всички области на живота и пълно блокиране на държавата, с фатални последици за българския народ  и неговото бъдеще. Това не е невъзможно да се насърчи и осигури. Който иска-намира начин. Истината е, че досега на емиграцията се гледаше от политиците и медиите с една извратена радост, въпреки ясното съзнание, че тя обезкръвява и убива нацията. Медиите направо внушават в стила на явна пропаганда, че всеки образован българин трябва да напусне страната с еднопосочен билет, че е странно и почти ненормално, ако  ,,ОСТАНЕ”. Държавата трябва да се противопостави на тази самоубийствена пропаганда и с думи и дела да създаде всички условия за да може уверено да каже:
 

   Не бягайте!
         На младите българи
 
 
Не бягайте от родната земя,
защото тя измъчена е днес!
Нима ще я оставите сама
подтиквани от личен интерес!?
 
Нима ще идете в далечен свят
при чужди хора, нрави и живот
и ще оставите сестра и брат
за да пристанете на друг народ!?
 
 
Защо не борите се тук до край
със врагове и еничари зли, -
защо напускате прекрасен рай
за да живеете в сумрак, в мъгли!?
 
Защо оставяте балкани дивни,
лазурни брегове и равнини,
та с хора да общувате различни,
в богати, но безмилостни страни!?
 
Знам тежко днес е в нашата страна,
проблеми сипят се един след друг,
но ще настанат добри времена
и злото пак ще смачкаме с юмрук!
 
Защото в вените ни кръв пулсира
на  нашите герои и деди!
Тя българския дух ще активира
и бъдеще прекрасно ще гради!
 
 
10. Да се приеме БЪЛГАРСКА национална доктрина за развитие на страната през следващите 50-60 години, която да се изпълнява от всички български правителства, независимо от техния цвят и политически пристрастия.
            11. С цел привеждането в действие на тези мерки да се създаде специална институция с ранг на министерство или държавна агенция, с ясно определени властови  правомощия. Същата да разполага с достатъчен финансов ресурс за посрещане и адаптиране на завърналите се в Родината българи от държавите в пространството на бившия Съветски съюз.
            Изрично подчертаваме, че това трябва да бъде агенция посветила се на цялостното и дългосрочно решаване на жизненоважен за нацията въпрос, а не институция свързана с частичен проблем.
 
С УВАЖЕНИЕ: ЧЛЕНОВЕ НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ И ИЗКУСТВАТА:
                                                                                                                                             Дописен член Петър Иванов                                                    Дописен член Христо Христов
Дописен член Станимир Садинов                         Дописен член Адриан Новаков
            Член наблюдател Георги Метев                                   Член наблюдател Пламен Пенчев
Почетен член   Георги Илиев
 
Габрово, 26.01.2014 г.
           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар